Gerealiseerde Projecten

Onderstaande projecten hebben wij in de afgelopen periode voor de zorgdeelnemers  van zorgboerderij Op Aarde gerealiseerd:

 

Duofiets – 5.200 euro – Stichting Vrienden Op Aarde en Laurens Fonds
Activeren en bewegen (zoveel mogelijk in de buitenlucht) is een belangrijk onderdeel van de dagbesteding op de zorgboerderij. Niet voor alle deelnemers is het fysiek mogelijk om kleine werkzaamheden buiten te verrichten. De duofiets biedt daarbij uitkomst. Een deelnemer kan samen met een begeleider kleine tochtjes maken in de directe omgeving. Later is er voor de duofiets ook nog trapondersteuning bij gekomen. Tijdens de Corona-maatregelen heeft de Stichting ook kunnen zorgen voor een tussenscherm, waardoor er toch gefietst kon worden.

 

Kweekkas (40 m2) met kweektafels – 4.100 euro – Rotary Brielle
Een kweekkas waarin ook met slecht weer de dementerende ouderen (deelnemers) actief bezig kunnen zijn met het kweken en verzorgen van planten en gewassen. Om het werken te vergemakkelijken worden in de kas een paar kweektafels geplaatst, zodat de planten voor de deelnemers op de juiste hoogte staan.

Kippenhok groot – 4000 euro – Aannemersbedrijf Van Reek

 

Divers klein gereedschap – 3.000 euro – verschillende oorsprong
Met schoffels, schrepels, grashark, riek, spade, schep, zaagbok en ander klein tuingereedschap kan de moestuin door en met de zorgdeelnemers worden onderhouden. Met een klein freesje wordt de moestuin bewerkt.

 

Konijnenhokken – 1.000 euro – gekregen van diverse personen
Dieren hebben een wetenschappelijk bewezen positief effect op deelnemers van zorgboerderijen in het algemeen en dementerende ouderen in het bijzonder. Vooral kleinere, herkenbare dieren zoals konijnen zijn hiervoor zeer geschikt. Deze dieren zijn aaibaar en hun verzorging is eenvoudig: eten en water geven en de hokken uitmesten. Voor de oudere deelnemers is het belangrijk dat de konijnenhokken goed op hoogte zijn, zodat zij goed bij de dieren kunnen.

 

Tuingereedschap en bankje 500 euro – hotel-restaurant De Nymph actie Koninginnedagontbijt
Houten en een metalen tuinbankje en gieters.

 

Fruittuin en fruit inmaken 900 euro – Sportschool Van Unen
Fruitbomen, inmaakspullen en een vriezer.

 

Divers klein gereedschap: 800 euro – Stichting Vrienden Op Aarde

 

Werktafel keuken ‘teakhouten tafel, 2mx90cm’ – 700 euro
Ook ouderen die niet meer zo gemakkelijk aan het aanrecht of werkblad in de keuken kunnen staan, moeten toch een handje kunnen meehelpen of gezellig toekijken bij het bereiden van de maaltijd. Daarvoor wordt centraal in de keuken een apart werktafel geplaatst, met enkele werkplekken met stoelen of krukken.

 

Voor de dieren

· Aftimmering kippenhok (t.b.v. duurzaamheid): 150 euro

· Klein kippenhok: 400 euro

 

Stofjassen en laarzen

De deelnemers helpen zoveel mogelijk mee in en om de boerderij, met kleine klusjes in de moestuin, de stal en in de schuur. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat daarbij hun kleren vuil worden. Daarom zijn er voor de deelnemers stofjassen en laarzen beschikbaar.

 

Wandelpad door de moestuin

Door de moestuin is een verhard rollatorvriendelijk wandelpad aangelegd.

 

Kruidentuin

Vlak naast de keuken is een verhoogde kruidentuin aangelegd. Door de hoogte kan de tuin gemakkelijk bijgehouden worden en kunnen verse kruiden worden gebruikt in de keuken voor de warme maaltijd.

 

Aardbeienplanten

Voor de moestuin zijn nieuwe aarbeienplanten aangeschaft. In het voorjaar kunnen de aardbeien geplukt en schoongemaakt worden. Vooral natuurlijk om zelf op te eten in ιιn van de heerlijke toetjes of voor het maken van jam.